Board.KolibriOS.org

Official KolibriOS board
It is currently Mon Sep 23, 2019 11:29 pm

All times are UTC+03:00




Post new topic  Reply to topic  [ 17 posts ]  Go to page 1 2 Next
Author Message
 Post subject: Sound driver issue
PostPosted: Tue Oct 18, 2016 11:44 pm 
Offline

Joined: Tue Oct 18, 2016 11:35 pm
Posts: 8
I have a Fujitsu Siemens Esprimo mobile v5535 laptop with SIS Azalia HD audio controller (SIS7502) and with Realtek ALC268 codec, which is fully supported by the Kolibri OS sound driver (intel_hda.sys), yet I have no sound on my laptop. I would like to know if you have any hints where should I look for a problem within the source code of the driver?
P.S. I know assembly programming.


Top
   
 Post subject: Re: Sound driver issue
PostPosted: Wed Oct 19, 2016 12:16 am 
Offline
Designer
User avatar

Joined: Thu Jan 25, 2007 3:33 pm
Posts: 5061
Please, check here http://websvn.kolibrios.org/listing.php ... 294df9d99e
Also open Debug Board (there is desktop icon), close it and check /rd/1/boardlog.txt for the driver info.

_________________
Через тернии к звездам


Top
   
 Post subject: Re: Sound driver issue
PostPosted: Wed Oct 19, 2016 1:05 am 
Offline

Joined: Tue Oct 18, 2016 11:35 pm
Posts: 8
Leency wrote:
Please, check here http://websvn.kolibrios.org/listing.php ... 294df9d99e
Also open Debug Board (there is desktop icon), close it and check /rd/1/boardlog.txt for the driver info.


I have got this boardlog text:

Spoiler: Show
K : HPET caps 10398201
K : using mwait for idle loop
K : kernel SVN r6576
K : 2 CPU detected
K : IDE controller programming interface 0001018A
K : BAR0 IDE base addr 01F0
K : BAR1 IDE base addr 03F4
K : BAR2 IDE base addr 0170
K : BAR3 IDE base addr 0374
K : BAR4 IDE controller register base addr 1000
K : IDE Interrupt FF
K : IDE controller programming interface 0001018F
K : BAR0 IDE base addr 1058
K : BAR1 IDE base addr 104C
K : BAR2 IDE base addr 1050
K : BAR3 IDE base addr 1048
K : BAR4 IDE controller register base addr 1020
K : IDE Interrupt 05
K : Channel 1 Disk 0
K : Dev: HL-DT-ST DVDRAM GSA-T20N
K : PIO possible modes 03
K : PIO set mode 01
K : Multiword DMA possible modes 07
K : Multiword DMA set mode 00
K : Ultra DMA possible modes 07
K : Ultra DMA set mode 02
K : Channel 1 Disk 1
K : Device not found
K : Channel 2 Disk 0
K : Device not found
K : Channel 2 Disk 1
K : Device not found
K : Channel 1 Disk 0
K : Dev: WDC WD1600BEVS-07RST0
K : PIO possible modes 03
K : PIO set mode 00
K : Multiword DMA possible modes 07
K : Multiword DMA set mode 00
K : Ultra DMA possible modes 7F
K : Ultra DMA set mode 06
K : Channel 1 Disk 1
K : Device not found
K : Channel 2 Disk 0
K : Device not found
K : Channel 2 Disk 1
K : Device not found
K : IDE CH1 PIO, because ATAPI drive present
K : IDE CH2 PIO because no devices
K : Attach Interrupt 14 Handler 8002BF74
K : Set IDE IRQ14 return code 800604F0
K : Attach Interrupt 15 Handler 8002BF74
K : Set IDE IRQ15 return code 80060504
K : IDE CH1 DMA enabled
K : IDE CH2 PIO because no devices
K : Attach Interrupt 5 Handler 8002BF74
K : Set IDE IRQ5 return code 80060518
K : driver /rd/1/drivers/vidintel.sys mapped to 8104C000
K : driver /sys/drivers/OHCI.sys mapped to 81050000
K : driver /sys/drivers/EHCI.sys mapped to 8104D000
K : has_ownership
K : HCSPARAMS=00102408, HCCPARAMS=00007070
K : Attach Interrupt 7 Handler 8104D8E6
K : EHCI controller at 00:1B with 8 ports initialized
K : Attach Interrupt 11 Handler 810506C3
K : OHCI controller at 00:18 with 4 ports initialized
K : EHCI 810570A4: status of port 2 changed to 00001803
K : Attach Interrupt 10 Handler 810506C3
K : OHCI controller at 00:19 with 4 ports initialized
K : cpu frequency 1831891000 Hz
K : Attach Interrupt 1 Handler 80027B7C
K : IRQ1 return code 80060568
K : driver /rd/1/drivers/PS2MOUSE.SYS mapped to 81168000
K : Attach Interrupt 12 Handler 81168567
L: /SYS/SETUP Param: BOOT
L: /SYS/LOADDRV Param: RDC
K : driver /sys/drivers/RDC.sys mapped to 8116C000
L: /SYS/@TASKBAR Param:
L: /SYS/@ICON Param:
L: /SYS/ESKIN Param:
L: /SYS/@DOCKY Param:
L: /SYS/NETWORK/NETCFG Param: A
K : EHCI 810570A4 port 2 state is 00001801
K : EHCI 810570A4: port 2 has HS or FS device, resetting
K : EHCI 810570A4 status of port 2 is 00001005
K : warning: async advance int missed
K : device descriptor: 12 01 00 02 00 00 00 40 30 09 44 65 00 01 01 02 03 01
K : found USB device with ID 0930:6544, 1 configuration(s)
K : config descriptor: 09 02 20 00 01 01 00 80 64 09 04 00 00 02 08 06 50 00 07 05 81 02 00 02 FF 07 05 02 02 00 02 FF
K : USB interface class/subclass/protocol = 08/06/50
K : driver /sys/drivers/usbstor.sys mapped to 811B4000
K : USB mass storage device detected
K : 1 logical unit(s)
L: /SYS/NETWORK/@ZEROCONF Param:
K : media is ready
K : 0 attempts, 2 ticks
K : peripheral device type is 00
K : direct-access mass storage device detected
K : sector size is 512, last sector is 30297215
Zero-config service loaded
L: /SYS/@VOLUME Param:
K : driver /sys/drivers/SOUND.sys mapped to 8118A000
Detecting hardware...
Loading INTEL_HDA
K : driver /sys/drivers/INTEL_HDA.sys mapped to 811C0000
HDA test version 019
detect hardware...
SIS 966
PCI command 00000006
PCI status 00000210
lower mmio base D4200000
upper mmio base 00000000
GCAP = 00004400
codec_mask = 00000003
create primary buffer ...done
K : Attach Interrupt 3 Handler 811C0A4C
codec probed OK
CAd = 0
L: /SYS/@SS Param: ASSM
Setup FG nodes = start_nid:total_nodes = 1:1
L: /SYS/TMPDISK Param: A0
FG type = 1
Setup FG nodes = start_nid:total_nodes = 2:23
K : driver /sys/drivers/tmpdisk.sys mapped to 811BC000
trying to add disk

its size is not specified, 20% from free RAM will be used

new DiskSize: 559 MB

operation completed successfully

L: /SYS/SEARCHAP Param:
Realtek ALC268
Pin Nid = 14
Pin Control = 00000020
Pin Capabilities = 0001003C
Pin def_cfg = 99138110
Pin Amp Out caps = 80000000
AUD_OUT found 2
UNMUTE OUT: NID=2
Amp val = 40:3
CONNECT: NID=F
IDX=0
UNMUTE OUT: NID=14
Enable EAPD: NID=14
UNMUTE OUT: NID=14
Enable EAPD: NID=14
Pin Nid = 15
Pin Control = 00000020
Pin Capabilities = 0001003C
Pin def_cfg = 0121441F
Pin Amp Out caps = 80000000
AUD_OUT found 3
UNMUTE OUT: NID=3
Amp val = 40:3
CONNECT: NID=10
IDX=0
UNMUTE OUT: NID=15
Enable EAPD: NID=15
UNMUTE OUT: NID=15
Enable EAPD: NID=15
val=2
val=3
hda_codec_setup_stream: NID=3
stream=1
channel=0
format=11
hda_codec_setup_stream: NID=2
stream=1
channel=0
format=11
Normal mode !
NewVolume: 0000095B
MinVolume: 000012C0
Searchap: additional partition is not found!
L: AUTORUN.DAT processed
K : destroy app object


Top
   
 Post subject: Re: Sound driver issue
PostPosted: Wed Oct 19, 2016 12:19 pm 
Offline
Designer
User avatar

Joined: Thu Jan 25, 2007 3:33 pm
Posts: 5061
Did you try to open some MP3 file via /rd/1/media/ac97snd or via /rd/1/media/pixie/pixie ?

_________________
Через тернии к звездам


Top
   
 Post subject: Re: Sound driver issue
PostPosted: Wed Oct 19, 2016 12:30 pm 
Offline

Joined: Tue Oct 18, 2016 11:35 pm
Posts: 8
Yes I have tried to open mp3 files and midi files. Still no sound on my laptop.

I forgot to say that i have a SIS968 southbridge. In the intel_hda driver source code only SIS966 is defined as a controller.


Top
   
 Post subject: Re: Sound driver issue
PostPosted: Wed Oct 19, 2016 2:25 pm 
Offline
Designer
User avatar

Joined: Thu Jan 25, 2007 3:33 pm
Posts: 5061
I'm not really good in drivers area.

Maybe you could you try to:
1. go to Kolibri and open /rd/1/run app
2. run the next line: loaddrv /rd/1/sis.sys

Another option is to add your southbridge to http://websvn.kolibrios.org/filedetails ... el_hda.asm

_________________
Через тернии к звездам


Top
   
 Post subject: Re: Sound driver issue
PostPosted: Wed Oct 19, 2016 3:26 pm 
Offline

Joined: Tue Oct 18, 2016 11:35 pm
Posts: 8
It wont load the sis.sys driver because this driver is for SIS7012 audio controller with AC97 codec.

I think that the problem is somewhere within intel_hda.sys. I will try to find the problem in the source code.


Top
   
 Post subject: Re: Sound driver issue
PostPosted: Wed Oct 19, 2016 4:36 pm 
Offline
Kernel Developer
User avatar

Joined: Thu Sep 03, 2009 1:52 pm
Posts: 1620
codec_mask = 3 is somewhat unusual - it means that there are two codecs, and I would not be surprised if the incorrect one ends up being selected. As a quick check, replace line #1315 of intel_hda.asm "mov [ctrl.codec_mask], eax" with "mov [ctrl.codec_mask], 2" and check whether it helps.

_________________
Сделаем мир лучше!


Top
   
 Post subject: Re: Sound driver issue
PostPosted: Wed Oct 19, 2016 6:15 pm 
Offline

Joined: Tue Oct 18, 2016 11:35 pm
Posts: 8
I have modified and reassembled the intel_hda driver. I tried out multiple codec_mask values (from 0 to 4).
codec_mask = 0 gives nothing
codec_mask = 1 gives ALC268
codec_mask = 2 gives a Motorola device, which is a modem on my laptop
codec_mask = 3 gives ALC268
codec_mask = 4 gives nothing

After all this I have no sound.

boardlog when codec_mask = 1
Spoiler: Show
K : HPET caps 10398201
K : using mwait for idle loop
K : kernel SVN r6576
K : 2 CPU detected
K : IDE controller programming interface 0001018A
K : BAR0 IDE base addr 01F0
K : BAR1 IDE base addr 03F4
K : BAR2 IDE base addr 0170
K : BAR3 IDE base addr 0374
K : BAR4 IDE controller register base addr 1000
K : IDE Interrupt FF
K : IDE controller programming interface 0001018F
K : BAR0 IDE base addr 1058
K : BAR1 IDE base addr 104C
K : BAR2 IDE base addr 1050
K : BAR3 IDE base addr 1048
K : BAR4 IDE controller register base addr 1020
K : IDE Interrupt 05
K : Channel 1 Disk 0
K : Dev: HL-DT-ST DVDRAM GSA-T20N
K : PIO possible modes 03
K : PIO set mode 01
K : Multiword DMA possible modes 07
K : Multiword DMA set mode 00
K : Ultra DMA possible modes 07
K : Ultra DMA set mode 02
K : Channel 1 Disk 1
K : Device not found
K : Channel 2 Disk 0
K : Device not found
K : Channel 2 Disk 1
K : Device not found
K : Channel 1 Disk 0
K : Dev: WDC WD1600BEVS-07RST0
K : PIO possible modes 03
K : PIO set mode 00
K : Multiword DMA possible modes 07
K : Multiword DMA set mode 00
K : Ultra DMA possible modes 7F
K : Ultra DMA set mode 06
K : Channel 1 Disk 1
K : Device not found
K : Channel 2 Disk 0
K : Device not found
K : Channel 2 Disk 1
K : Device not found
K : IDE CH1 PIO, because ATAPI drive present
K : IDE CH2 PIO because no devices
K : Attach Interrupt 14 Handler 8002BF74
K : Set IDE IRQ14 return code 800604F0
K : Attach Interrupt 15 Handler 8002BF74
K : Set IDE IRQ15 return code 80060504
K : IDE CH1 DMA enabled
K : IDE CH2 PIO because no devices
K : Attach Interrupt 5 Handler 8002BF74
K : Set IDE IRQ5 return code 80060518
K : driver /rd/1/drivers/vidintel.sys mapped to 8104C000
K : driver /sys/drivers/OHCI.sys mapped to 81050000
K : driver /sys/drivers/EHCI.sys mapped to 8104D000
K : has_ownership
K : HCSPARAMS=00102408, HCCPARAMS=00007070
K : Attach Interrupt 7 Handler 8104D8E6
K : EHCI controller at 00:1B with 8 ports initialized
K : Attach Interrupt 11 Handler 810506C3
K : OHCI controller at 00:18 with 4 ports initialized
K : Attach Interrupt 10 Handler 810506C3
K : OHCI controller at 00:19 with 4 ports initialized
K : EHCI 810570A4: status of port 2 changed to 00001803
K : cpu frequency 1831891000 Hz
K : Attach Interrupt 1 Handler 80027B7C
K : IRQ1 return code 80060568
K : driver /rd/1/drivers/PS2MOUSE.SYS mapped to 81168000
K : Attach Interrupt 12 Handler 81168567
L: /SYS/SETUP Param: BOOT
L: /SYS/LOADDRV Param: RDC
K : driver /sys/drivers/RDC.sys mapped to 8116C000
L: /SYS/@TASKBAR Param:
L: /SYS/@ICON Param:
L: /SYS/ESKIN Param:
L: /SYS/@DOCKY Param:
L: /SYS/NETWORK/NETCFG Param: A
K : EHCI 810570A4 port 2 state is 00001801
K : EHCI 810570A4: port 2 has HS or FS device, resetting
K : EHCI 810570A4 status of port 2 is 00001005
K : warning: async advance int missed
K : device descriptor: 12 01 00 02 00 00 00 40 30 09 44 65 00 01 01 02 03 01
K : found USB device with ID 0930:6544, 1 configuration(s)
K : config descriptor: 09 02 20 00 01 01 00 80 64 09 04 00 00 02 08 06 50 00 07 05 81 02 00 02 FF 07 05 02 02 00 02 FF
K : USB interface class/subclass/protocol = 08/06/50
K : driver /sys/drivers/usbstor.sys mapped to 811B4000
K : USB mass storage device detected
K : 1 logical unit(s)
L: /SYS/NETWORK/@ZEROCONF Param:
K : media is ready
K : 0 attempts, 2 ticks
K : peripheral device type is 00
K : direct-access mass storage device detected
K : sector size is 512, last sector is 30297215
Zero-config service loaded
L: /SYS/@VOLUME Param:
K : driver /sys/drivers/SOUND.sys mapped to 8118A000
Detecting hardware...
Loading INTEL_HDA
K : driver /sys/drivers/INTEL_HDA.sys mapped to 811BE000
HDA test version 019
detect hardware...
SIS 966
PCI command 00000006
PCI status 00000210
lower mmio base D4200000
upper mmio base 00000000
GCAP = 00004400
codec_mask = 00000003
create primary buffer ...done
K : Attach Interrupt 3 Handler 811BEA4C
codec probed OK
CAd = 0
L: /SYS/@SS Param: ASSM
Setup FG nodes = start_nid:total_nodes = 1:1
FG type = 1
L: /SYS/TMPDISK Param: A0
Setup FG nodes = start_nid:total_nodes = 2:23
K : driver /sys/drivers/tmpdisk.sys mapped to 811BA000
trying to add disk

its size is not specified, 20% from free RAM will be used

new DiskSize: 559 MB

operation completed successfully

L: /SYS/SEARCHAP Param:
Realtek ALC268
Pin Nid = 14
Pin Control = 00000020
Pin Capabilities = 0001003C
Pin def_cfg = 99138110
Pin Amp Out caps = 80000000
AUD_OUT found 2
UNMUTE OUT: NID=2
Amp val = 40:3
CONNECT: NID=F
IDX=0
UNMUTE OUT: NID=14
Enable EAPD: NID=14
UNMUTE OUT: NID=14
Enable EAPD: NID=14
Pin Nid = 15
Pin Control = 00000020
Pin Capabilities = 0001003C
Pin def_cfg = 0121441F
Pin Amp Out caps = 80000000
AUD_OUT found 3
UNMUTE OUT: NID=3
Amp val = 40:3
CONNECT: NID=10
IDX=0
UNMUTE OUT: NID=15
Enable EAPD: NID=15
UNMUTE OUT: NID=15
Enable EAPD: NID=15
val=2
val=3
hda_codec_setup_stream: NID=3
stream=1
channel=0
format=11
hda_codec_setup_stream: NID=2
stream=1
channel=0
format=11
Normal mode !
NewVolume: 000001DF
MinVolume: 000012C0
Searchap: additional partition is not found!
L: AUTORUN.DAT processed
TRK Notes: max=76 min=60
K : destroy app object
K : destroy app object


boardlog when codec_mask = 2
Spoiler: Show
K : HPET caps 10398201
K : using mwait for idle loop
K : kernel SVN r6576
K : 2 CPU detected
K : IDE controller programming interface 0001018A
K : BAR0 IDE base addr 01F0
K : BAR1 IDE base addr 03F4
K : BAR2 IDE base addr 0170
K : BAR3 IDE base addr 0374
K : BAR4 IDE controller register base addr 1000
K : IDE Interrupt FF
K : IDE controller programming interface 0001018F
K : BAR0 IDE base addr 1058
K : BAR1 IDE base addr 104C
K : BAR2 IDE base addr 1050
K : BAR3 IDE base addr 1048
K : BAR4 IDE controller register base addr 1020
K : IDE Interrupt 05
K : Channel 1 Disk 0
K : Dev: HL-DT-ST DVDRAM GSA-T20N
K : PIO possible modes 03
K : PIO set mode 01
K : Multiword DMA possible modes 07
K : Multiword DMA set mode 00
K : Ultra DMA possible modes 07
K : Ultra DMA set mode 02
K : Channel 1 Disk 1
K : Device not found
K : Channel 2 Disk 0
K : Device not found
K : Channel 2 Disk 1
K : Device not found
K : Channel 1 Disk 0
K : Dev: WDC WD1600BEVS-07RST0
K : PIO possible modes 03
K : PIO set mode 00
K : Multiword DMA possible modes 07
K : Multiword DMA set mode 00
K : Ultra DMA possible modes 7F
K : Ultra DMA set mode 06
K : Channel 1 Disk 1
K : Device not found
K : Channel 2 Disk 0
K : Device not found
K : Channel 2 Disk 1
K : Device not found
K : IDE CH1 PIO, because ATAPI drive present
K : IDE CH2 PIO because no devices
K : Attach Interrupt 14 Handler 8002BF74
K : Set IDE IRQ14 return code 800604F0
K : Attach Interrupt 15 Handler 8002BF74
K : Set IDE IRQ15 return code 80060504
K : IDE CH1 DMA enabled
K : IDE CH2 PIO because no devices
K : Attach Interrupt 5 Handler 8002BF74
K : Set IDE IRQ5 return code 80060518
K : driver /rd/1/drivers/vidintel.sys mapped to 8104C000
K : driver /sys/drivers/OHCI.sys mapped to 81050000
K : driver /sys/drivers/EHCI.sys mapped to 8104D000
K : has_ownership
K : HCSPARAMS=00102408, HCCPARAMS=00007070
K : Attach Interrupt 7 Handler 8104D8E6
K : EHCI controller at 00:1B with 8 ports initialized
K : Attach Interrupt 11 Handler 810506C3
K : OHCI controller at 00:18 with 4 ports initialized
K : Attach Interrupt 10 Handler 810506C3
K : OHCI controller at 00:19 with 4 ports initialized
K : cpu frequency 1831891000 Hz
K : Attach Interrupt 1 Handler 80027B7C
K : IRQ1 return code 80060568
K : driver /rd/1/drivers/PS2MOUSE.SYS mapped to 81168000
K : Attach Interrupt 12 Handler 81168567
K : EHCI 810570A4: status of port 1 changed to 00001803
L: /SYS/SETUP Param: BOOT
L: /SYS/LOADDRV Param: RDC
K : driver /sys/drivers/RDC.sys mapped to 8116C000
L: /SYS/@TASKBAR Param:
L: /SYS/@ICON Param:
L: /SYS/ESKIN Param:
L: /SYS/@DOCKY Param:
L: /SYS/NETWORK/NETCFG Param: A
K : EHCI 810570A4 port 1 state is 00001801
K : EHCI 810570A4: port 1 has HS or FS device, resetting
K : EHCI 810570A4 status of port 1 is 00001005
K : warning: async advance int missed
K : device descriptor: 12 01 00 02 00 00 00 40 30 09 44 65 00 01 01 02 03 01
K : found USB device with ID 0930:6544, 1 configuration(s)
K : config descriptor: 09 02 20 00 01 01 00 80 64 09 04 00 00 02 08 06 50 00 07 05 81 02 00 02 FF 07 05 02 02 00 02 FF
K : USB interface class/subclass/protocol = 08/06/50
K : driver /sys/drivers/usbstor.sys mapped to 811B1000
K : USB mass storage device detected
K : 1 logical unit(s)
L: /SYS/NETWORK/@ZEROCONF Param:
K : media is ready
K : 0 attempts, 2 ticks
K : peripheral device type is 00
K : direct-access mass storage device detected
K : sector size is 512, last sector is 30297215
Zero-config service loaded
L: /SYS/@VOLUME Param:
K : driver /sys/drivers/SOUND.sys mapped to 81194000
Detecting hardware...
Loading INTEL_HDA
K : driver /sys/drivers/INTEL_HDA.sys mapped to 811BE000
HDA test version 019
detect hardware...
SIS 966
PCI command 00000006
PCI status 00000210
lower mmio base D4200000
upper mmio base 00000000
GCAP = 00004400
codec_mask = 00000003
create primary buffer ...done
K : Attach Interrupt 3 Handler 811BEA4C
codec probed OK
CAd = 1
L: /SYS/@SS Param: ASSM
Setup FG nodes = start_nid:total_nodes = 1:1
FG type = 2
no AFG node found, trying another codec
L: /SYS/TMPDISK Param: A0
Setup FG nodes = start_nid:total_nodes = 2:24
K : driver /sys/drivers/tmpdisk.sys mapped to 811BB000
trying to add disk

its size is not specified, 20% from free RAM will be used

new DiskSize: 559 MB

operation completed successfully

L: /SYS/SEARCHAP Param:
Motorola unknown codec id 00003055
val=0
device not found
K : destroy app object
Searchap: additional partition is not found!
L: AUTORUN.DAT processed


Top
   
 Post subject: Re: Sound driver issue
PostPosted: Wed Oct 19, 2016 7:22 pm 
Offline
User avatar

Joined: Fri Jun 27, 2008 3:22 pm
Posts: 988
For the beginning get full debug information by setting
Code:
FDEBUG          equ 1

in the file intel_hda.asm


Top
   
 Post subject: Re: Sound driver issue
PostPosted: Wed Oct 19, 2016 7:41 pm 
Offline

Joined: Tue Oct 18, 2016 11:35 pm
Posts: 8
I have set FDEBUG to 1 and assembled the intel_hda.asm file. I got the following boardlog:

Spoiler: Show
K : HPET caps 10398201
K : using mwait for idle loop
K : kernel SVN r6576
K : 2 CPU detected
K : IDE controller programming interface 0001018A
K : BAR0 IDE base addr 01F0
K : BAR1 IDE base addr 03F4
K : BAR2 IDE base addr 0170
K : BAR3 IDE base addr 0374
K : BAR4 IDE controller register base addr 1000
K : IDE Interrupt FF
K : IDE controller programming interface 0001018F
K : BAR0 IDE base addr 1058
K : BAR1 IDE base addr 104C
K : BAR2 IDE base addr 1050
K : BAR3 IDE base addr 1048
K : BAR4 IDE controller register base addr 1020
K : IDE Interrupt 05
K : Channel 1 Disk 0
K : Dev: HL-DT-ST DVDRAM GSA-T20N
K : PIO possible modes 03
K : PIO set mode 01
K : Multiword DMA possible modes 07
K : Multiword DMA set mode 00
K : Ultra DMA possible modes 07
K : Ultra DMA set mode 02
K : Channel 1 Disk 1
K : Device not found
K : Channel 2 Disk 0
K : Device not found
K : Channel 2 Disk 1
K : Device not found
K : Channel 1 Disk 0
K : Dev: WDC WD1600BEVS-07RST0
K : PIO possible modes 03
K : PIO set mode 00
K : Multiword DMA possible modes 07
K : Multiword DMA set mode 00
K : Ultra DMA possible modes 7F
K : Ultra DMA set mode 06
K : Channel 1 Disk 1
K : Device not found
K : Channel 2 Disk 0
K : Device not found
K : Channel 2 Disk 1
K : Device not found
K : IDE CH1 PIO, because ATAPI drive present
K : IDE CH2 PIO because no devices
K : Attach Interrupt 14 Handler 8002BF74
K : Set IDE IRQ14 return code 800604F0
K : Attach Interrupt 15 Handler 8002BF74
K : Set IDE IRQ15 return code 80060504
K : IDE CH1 DMA enabled
K : IDE CH2 PIO because no devices
K : Attach Interrupt 5 Handler 8002BF74
K : Set IDE IRQ5 return code 80060518
K : driver /rd/1/drivers/vidintel.sys mapped to 8104C000
K : driver /sys/drivers/OHCI.sys mapped to 81050000
K : driver /sys/drivers/EHCI.sys mapped to 8104D000
K : has_ownership
K : HCSPARAMS=00102408, HCCPARAMS=00007070
K : Attach Interrupt 7 Handler 8104D8E6
K : EHCI controller at 00:1B with 8 ports initialized
K : Attach Interrupt 11 Handler 810506C3
K : OHCI controller at 00:18 with 4 ports initialized
K : Attach Interrupt 10 Handler 810506C3
K : OHCI controller at 00:19 with 4 ports initialized
K : EHCI 810570A4: status of port 1 changed to 00001803
K : cpu frequency 1831891000 Hz
K : Attach Interrupt 1 Handler 80027B7C
K : IRQ1 return code 80060568
K : driver /rd/1/drivers/PS2MOUSE.SYS mapped to 81168000
K : Attach Interrupt 12 Handler 81168567
L: /SYS/SETUP Param: BOOT
L: /SYS/LOADDRV Param: RDC
K : driver /sys/drivers/RDC.sys mapped to 81174000
L: /SYS/@TASKBAR Param:
L: /SYS/@ICON Param:
L: /SYS/ESKIN Param:
L: /SYS/@DOCKY Param:
L: /SYS/NETWORK/NETCFG Param: A
K : EHCI 810570A4 port 1 state is 00001801
K : EHCI 810570A4: port 1 has HS or FS device, resetting
K : EHCI 810570A4 status of port 1 is 00001005
K : warning: async advance int missed
K : device descriptor: 12 01 00 02 00 00 00 40 30 09 44 65 00 01 01 02 03 01
K : found USB device with ID 0930:6544, 1 configuration(s)
K : config descriptor: 09 02 20 00 01 01 00 80 64 09 04 00 00 02 08 06 50 00 07 05 81 02 00 02 FF 07 05 02 02 00 02 FF
K : USB interface class/subclass/protocol = 08/06/50
K : driver /sys/drivers/usbstor.sys mapped to 81194000
K : USB mass storage device detected
K : 1 logical unit(s)
L: /SYS/NETWORK/@ZEROCONF Param:
Zero-config service loaded
L: /SYS/@VOLUME Param:
K : driver /sys/drivers/SOUND.sys mapped to 81192000
Detecting hardware...
Loading INTEL_HDA
K : driver /sys/drivers/INTEL_HDA.sys mapped to 811CA000
HDA test version 019
detect hardware...
SIS 966
PCI command 00000006
PCI status 00000210
lower mmio base D4200000
upper mmio base 00000000
GCAP = 00004400
codec_mask = 00000003
create primary buffer ...done
K : Attach Interrupt 3 Handler 811CAA70
K : media is ready
K : 0 attempts, 2 ticks
K : peripheral device type is 00
K : direct-access mass storage device detected
K : sector size is 512, last sector is 30297215
codec probed OK
CAd = 0
Q: 000F0000
A: 10EC0268
Q: 000F0001
L: /SYS/@SS Param: ASSM
Q: 000F0002
A: 00100003
Q: 000F0004
A: 00010001
Setup FG nodes = start_nid:total_nodes = 1:1
Q: 001F0005
L: /SYS/TMPDISK Param: A0
A: 00000101
FG type = 1
Q: 001F0004
A: 00020023
Setup FG nodes = start_nid:total_nodes = 2:23
Widget capabilities:
Q: 002F0009
A: 0000001D
Q: 003F0009
K : driver /sys/drivers/tmpdisk.sys mapped to 811BB000
trying to add disk

its size is not specified, 20% from free RAM will be used

new DiskSize: 559 MB

A: 0000001D
Q: 004F0009
A: 00F00000
Q: 005F0009
A: 00F00000
Q: 006F0009
A: 00000211
Q: 007F0009
A: 00100111
Q: 008F0009
A: 00100111
Q: 009F0009
A: 00F00000
Q: 00AF0009
A: 00F00000
Q: 00BF0009
operation completed successfully

A: 00F00000
Q: 00CF0009
L: /SYS/SEARCHAP Param:
A: 00F00000
Q: 00DF0009
A: 00F00000
Q: 00EF0009
A: 0020010A
Q: 00FF0009
A: 0020010B
Q: 010F0009
A: 0020010B
Q: 011F0009
A: 00F00000
Q: 012F0009
A: 00400001
Q: 013F0009
A: 00400001
Q: 014F0009
A: 0040018D
Q: 015F0009
A: 0040018D
Q: 016F0009
A: 0040010C
Q: 017F0009
A: 00F00000
Q: 018F0009
A: 0040018F
Q: 019F0009
A: 0040008B
Q: 01AF0009
A: 0040018F
Q: 01BF0009
A: 00F00000
Q: 01CF0009
A: 00400001
Q: 01DF0009
A: 00400000
Q: 01EF0009
A: 00400380
Q: 01FF0009
A: 00F00000
Q: 020F0009
A: 00F00040
Q: 021F0009
A: 00F00000
Q: 022F0009
A: 00F00000
Q: 023F0009
A: 0030010D
Q: 024F0009
A: 0030010D
Pin configurations:
Q: 012F1C00
A: 411111F0
Q: 013F1C00
A: 411111F0
Q: 014F1C00
A: 99138110
Q: 015F1C00
A: 0121441F
Q: 016F1C00
A: 411111F0
Q: 018F1C00
A: 01A19C2E
Q: 019F1C00
A: 99A38920
Q: 01AF1C00
A: 411111F0
Q: 01CF1C00
A: 411111F0
Q: 01DF1C00
A: 40138205
Q: 01EF1C00
A: 411111F0
Q: 001F2000
A: 17341110
Q: 00170500
Q: 001F0500
Realtek ALC268
Q: 001F0012
Q: 001F000D
Q: 001F0004
A: 00020023
Q: 002F0012
A: 00034040
Q: 003F0012
A: 00034040
Q: 007F000E
A: 00000001
Q: 007F0200
A: 00000024
Q: 008F000E
A: 00000001
Q: 008F0200
A: 00000023
Q: 00EF000E
A: 00000001
Q: 00EF0200
A: 00000002
Q: 00EF000D
A: 80000000
Q: 00FF000E
A: 00000002
Q: 00FF0200
A: 00001D02
Q: 00FF000D
A: 80000000
Q: 010F000E
A: 00000003
Q: 010F0200
A: 00021D03
Q: 010F000D
A: 80000000
Q: 012F000C
A: 00000020
Q: 012F0700
Q: 013F000C
A: 00000020
Q: 013F0700
Q: 014F000E
A: 00000001
Q: 014F0200
A: 0000000F
Q: 014F000C
A: 0001003C
Q: 014F0700
A: 00000020
Q: 014F0012
A: 80000000
Q: 015F000E
A: 00000001
Q: 015F0200
A: 00000010
Q: 015F000C
A: 0001003C
Q: 015F0700
A: 00000020
Q: 015F0012
A: 80000000
Q: 016F000E
A: 00000001
Q: 016F0200
A: 0000000E
Q: 016F000C
A: 00000010
Q: 016F0700
Q: 016F0012
A: 80000000
Q: 018F000E
A: 00000001
Q: 018F0200
A: 00000002
Q: 018F000C
A: 00003734
Q: 018F0700
A: 00000021
Q: 018F0012
A: 80000000
Q: 018F000D
A: 004F0200
Q: 019F000C
A: 00003724
Q: 019F0700
A: 00000020
Q: 019F000D
A: 004F0200
Q: 01AF000E
A: 00000001
Q: 01AF0200
A: 00000002
Q: 01AF000C
A: 00003734
Q: 01AF0700
A: 00000020
Q: 01AF0012
A: 80000000
Q: 01AF000D
A: 004F0200
Q: 01CF000C
A: 00000020
Q: 01CF0700
A: 00000020
Q: 01DF000C
A: 00000020
Q: 01DF0700
A: 00000020
Q: 01EF000E
A: 00000001
Q: 01EF0200
A: 00000006
Q: 01EF000C
A: 00000010
Q: 01EF0700
A: 00000040
Q: 023F000E
A: 00000007
Q: 023F0200
A: 1C1A1918
Q: 023F0204
A: 00121514
Q: 023F0012
A: 80051F0B
Q: 024F000E
A: 00000007
Q: 024F0200
A: 1C1A1918
Q: 024F0204
A: 00131514
Q: 024F0012
A: 80051F0B
Sequence of codec nodes:
NID: 0x2
NID: 0x3
NID: 0x4
NID: 0x5
NID: 0x6
NID: 0x7
NID: 0x8
NID: 0x9
NID: 0xA
NID: 0xB
NID: 0xC
NID: 0xD
NID: 0xE
NID: 0xF
NID: 0x10
NID: 0x11
NID: 0x17
NID: 0x1B
NID: 0x1F
NID: 0x20
NID: 0x21
NID: 0x22
NID: 0x23
NID: 0x24
NID: 0x1D
NID: 0x14
NID: 0x15
NID: 0x19
NID: 0x18
NID: 0x12
NID: 0x13
NID: 0x16
NID: 0x1A
NID: 0x1C
NID: 0x1E
Q: 014F000C
A: 0001003C
Q: 01470894
Pin Nid = 14
Pin Control = 00000020
Pin Capabilities = 0001003C
Pin def_cfg = 99138110
Pin Amp Out caps = 80000000
AUD_OUT found 2
UNMUTE OUT: NID=2
Q: 0023A040
Q: 00239040
Amp val = 40:3
CONNECT: NID=F
IDX=0
Q: 00F70100
UNMUTE OUT: NID=14
Q: 01470C02
Enable EAPD: NID=14
Q: 0143A000
Q: 01439000
UNMUTE OUT: NID=14
Q: 01470C02
Enable EAPD: NID=14
Q: 0143A000
Q: 01439000
Q: 014707C0
Q: 015F000C
A: 0001003C
Q: 01570895
Pin Nid = 15
Pin Control = 00000020
Pin Capabilities = 0001003C
Pin def_cfg = 0121441F
Pin Amp Out caps = 80000000
AUD_OUT found 3
UNMUTE OUT: NID=3
Q: 0033A040
Q: 00339040
Amp val = 40:3
CONNECT: NID=10
IDX=0
Q: 01070100
UNMUTE OUT: NID=15
Q: 01570C02
Enable EAPD: NID=15
Q: 0153A000
Q: 01539000
UNMUTE OUT: NID=15
Q: 01570C02
Enable EAPD: NID=15
Q: 0153A000
Q: 01539000
Q: 015707C0
val=2
val=3
hda_codec_setup_stream: NID=3
stream=1
channel=0
format=11
Q: 00370610
Q: 00320011
hda_codec_setup_stream: NID=2
stream=1
channel=0
format=11
Q: 00270610
Q: 00220011
Normal mode !
NewVolume: 000001DF
MinVolume: 000012C0
Q: 0033A039
Q: 00339039
Searchap: additional partition is not found!
L: AUTORUN.DAT processed
minimp3 -- a small MPEG-1 Audio Layer III player based on ffmpeg

/usbhd0/1/002.MP3
Bytes:5782091
Now Playing: /usbhd0/1/002.MP3
samples:44100
channel:2K : driver /sys/drivers/INFINITY.sys mapped to A4404000
start play
K : destroy app object


Top
   
 Post subject: Re: Sound driver issue
PostPosted: Wed Oct 19, 2016 7:54 pm 
Offline
Mentor/Kernel Developer
User avatar

Joined: Fri Jun 30, 2006 9:01 am
Posts: 1248
Just to be sure..
Did you also check the headphone jack or just built-in speakers?

_________________
"Any intelligent fool can make things bigger, more complex, and more violent. It takes a touch of genius -- and a lot of courage -- to move in the opposite direction." Albert Einstein


Top
   
 Post subject: Re: Sound driver issue
PostPosted: Wed Oct 19, 2016 7:56 pm 
Offline
User avatar

Joined: Fri Jun 27, 2008 3:22 pm
Posts: 988
Ok, thanks. I'll get some time to analyze the log.


Top
   
 Post subject: Re: Sound driver issue
PostPosted: Wed Oct 19, 2016 9:13 pm 
Offline

Joined: Tue Oct 18, 2016 11:35 pm
Posts: 8
hidnplayr wrote:
Just to be sure..
Did you also check the headphone jack or just built-in speakers?


Yes I checked the headphone jack. The boardlog shows unsolicited events, but there is no sound.


Top
   
 Post subject: Re: Sound driver issue
PostPosted: Wed Oct 19, 2016 10:29 pm 
Offline
Designer
User avatar

Joined: Thu Jan 25, 2007 3:33 pm
Posts: 5061
Try attached driver. It is a bit newer version than in distro, also it should support headphones.


Attachments:
intel_hda.sys [6.95 KiB]
Downloaded 116 times

_________________
Через тернии к звездам
Top
   
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic  Reply to topic  [ 17 posts ]  Go to page 1 2 Next

All times are UTC+03:00


Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited